Vlaggen van landen in Europa en hun oorsprong en betekenis
Vlaggen. Elk land heeft een officiële nationale vlag. Deze special gaat over de landsvlaggen van verschillende Europese landen. Bij welk land horen ze? Wat is hun oorsprong? Wat betekenen de kleuren en symbolen op de vlag? En wanneer mag men de vlag uithangen? Deze vragen zullen in deze special worden beantwoord.
Geschiedenis
Al heel lang worden vlaggen gebruikt. Er zijn berichten van vlaggebruik in de klassieke oudheid, maar het doel van dit gebruikt is nooit echt helder geweest. Echter in de Romeinse tijd werden vlaggen wel gebruikt om boodschappen door te geven. Ditzelfde geldt tijdens de middeleeuwen. Toen werden vlaggen gebruikt in veldslagen om de tactiek aan de troepen door te geven of om signalen naar de vijand te sturen. Ook werden vlaggen tijdens de middeleeuwen gebruikt bij de kruistochten. Hierbij hadden ze voornamelijk tot doel een boodschap over te brengen over een bepaalde (gegoede) familie of een ridderorde. Deze vlaggen zitten daarom vol symboliek.
Gebruik
Tegenwoordig worden vlaggen gebruikt voor verschillende doeleinden. Een vlag kan worden gebruikt om te verwijzen naar een land, stad, streek of (verzets)beweging. In ieder geval worden (officiële) vlaggen met eerbied en respect behandeld. Ze zijn immers een symbool van de nationaliteit van een medemens. Het kan dus kwetsend overkomen wanneer een vlag niet goed wordt behandeld. Daarom heeft de Nederlandse staat een vlaginstructie opgesteld. Hierin staat hoe een vlag moet worden behandeld.
Behalve eerbiedig en respectabel gebruik worden vlaggen soms ook gebruikt om ongenoegen te uiten. Zo worden soms vlaggen vertrapt en verbrand wanneer een bepaalde groepering het niet eens is met een bepaalde regering of een bepaald land. Op deze manier wordt dus kritiek gezaaid en op deze manier kan haat worden geuit.
Betekenis
Al zo’n vijfhonderd jaar worden landsvlaggen gebruikt. Hiervan is de Deense vlag de oudste. Gedurende de laatste vijfhonderd jaar zijn vele landen ontstaan en hervormd. Vaak had dit ook een nieuwe vlag tot gevolg. Deze waren dan vaak beïnvloed door vlaggen van andere landen. Zo hebben veel Noordse landen een Scandinavisch kruis in de vlag en zo hebben veel voormalig Britse koloniën nog steeds de Union Jack verwerkt in hun vlag.
Ook zijn er kleuren die voor bepaalde gebieden staan. Zo zijn er de pan-Slavische kleuren (wit, blauw en rood), de pan-Iraanse kleuren (groen, wit en rood), de pan-Arabische kleuren (zwart, groen, wit en rood) en de pan Afrikaanse kleuren (groen, geel en rood). Verder werd vooral de rode kleur, in combinatie met gele of gouden symbolen, veel gebruikt in landen met een communistisch regime.
Special
In deze special worden de verschillende landsvlaggen van Europese landen behandeld. Er wordt ingegaan op de betekenis en specificaties van de vlaggen. Verder zal andere relevante informatie worden vermeld.
Vlaggen van andere infoteurs
Omdat er al verschillende artikelen over Europese vlaggen zijn geschreven door andere infoteurs staan hieronder enkele links naar deze artikelen.